Baba Cem'i

Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa

İlkçağdan Günümüze Urfa'da Sanat ve Edebiyat

Osmanlı Dönemi (1516-1923)

Baba Cem'i

Cem’i mahlasını kullanmıştır. Mahlasına dayanarak isminin Cuma olduğu söylenmekte ise de asıl adı Mustafa’dır. Doğumu ve ölümü hakkında herhangi bir bilgi yoktur. “Karadağ Savaşı” adlı el yazması destânı Sedat Saraç’ın kütüphânesinde mevcuttur. Şairin bu kitabını günümüz Türkçesine çeviren ve hakkında bilgi toplayan Araştırmacı Mahmut Karakaş’ın yazdığına göre: “Urfalı şairler arasında belki de ilk ve son kişi olarak başından geçen tarihi bir macerayı destân halinde manzum olarak yazmış tek kişidir. Edebi değeri zayıf olmakla birlikte tarihi değeri olan bu destân, Urfa’mız için mahalli özellikleri bulunması bakımından önemlidir. Cem’i, Karadağ Savaşı ve onu takiben tarihte 93 Harbi diye meşhur olan 1876 tarihinde başlayan Osmanlı-Rus savaşını yaşamış ve bu savaşları başlangıcından bitimine kadar anlatmaya çalışmıştır.

1800’lü yılların ortalarında yaşayan şairi sanat ve edebiyat açısından önemli kılan, onun destân türünde bir eser yazmış olmasıdır. Zira Cem’i, yaşadığı olayları, gördüğü şeyleri, dahası başından geçen maceraları kendi kültür ve eğitim sınırları içerisinde aşıkane ve duygusal bir dille anlatmıştır. Bedelli bir asker olarak katıldığı Karadağ Savaşı’nı destânımsı şekilde anlatan şairin söz konusu eseri üzerinde inceleme yapan Mahmut Karakaş, yazısının iyi, imlasının çok bozuk ve kelimeleri değişik harflerle yazmasından tahsilinin az olduğu kanısına varmıştır.

Cem’i destânını üç başlık altında yazmıştır:

1- Tekerleme-i Hikâyet-i Karadağ-ı Cem’i: Bu bölümde Osmanlı-Rus savaşı, genel olarak ele alınmış; Anadolu ve Rumeli cepheleri kısa bir özet halinde destânlaştırılmıştır.

2- Destân-ı Baba Cem’i Serencâm-ı Karadağ: Bu bölümde Cem’i, orduya katılışını ve gemilerle Akdeniz üzerinden Adriyatik Denizi’nde kıyısı bulunan Karadağ’a gidişlerini ve Karadağ savaşını anlatmaktadır.

3- Serencâm-ı Karadağ: Bu bölümde 93 Harbi diye bilinen savaşın hemen ardından başlayan Osmanlı-Rus savaşının Rumeli cephesini anlatmaktadır.

Şiirinden bir örnek:

Medet et bizlere Kadir-u Kayyûm-u Hüdâ
Biz fakiriz kullarız, hem bikes u mahzun gedâ

Bu kâfir zalimi gaddar nedir bu ettiği şeyler
Kerem kıl anları, kâhret o merdân kalmaya ferdâ

Biz Muhammed ümmeti hem aşkıyla mâşukuyuz
Rah-ı dine canımız hep varımız olsun feda

Şehid oldu nice mü’min cihana saldı vaveylâ
İlahi bizlere gönder özünden bir delil imda

Cenabından umarız biz fütuhat babını
Mevlâ Veresin ordumuza arzak-ı rızk-ı Ğani gıda.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 988 kez gösterilmiştir.