Şair Şevket

Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa

İlkçağdan Günümüze Urfa'da Sanat ve Edebiyat

Osmanlı Dönemi (1516-1923)

Şair Şevket

Asıl ismi Mehmed olan Şevket, 1278/1861 yılında Urfa’da doğmuştur. Babası Neccârzâde Eyyüp Ağa’dır. Şevket mahlasını, ağabeyi Şair Hikmet vermiştir. İlk öğrenime hazırlık bilgilerini ve okuma denemelerini ağabeyinden almıştır. Daha sonra Hasan Padişah ve Halil-ür Rahman Medreselerine devam etmiş; zamanının bilginlerinden Abbas Vasık Efendi, Halil Hoca ve Hacı Mustafa Hafız’dan Arapçayı, diğer İslâmi ilimleri öğrenmiş ve icâzet almıştır. Şiirlerinden hareketle başarılı bir eğitim gördüğünü öğrenmekteyiz. Gençliği hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Şair Şevket hiç evlenmemiş olup, vaktini genellikle sohbetlerde geçirmiş, şiirle iştigal etmiştir. Şevket’in şiirlerine baktığımızda kendisine has bir şiir dili geliştirdiğini görürüz. Urfa’daki Divan şiiri geleneğini Nâbi etkisinde üç kısma ayıran şair Bedri Alpay özetle, onun şiiri hakkında şu yorumu yapmaktadır: “19. yüzyılda özellikle Sakıbiye Medresesi’nde toplanan şairler, Nâbi etkisinde şiirler yazarken, Şevket ayrı bir ekol olarak ve Nâbi’nin etkisinde kalmadan şiirler yazmıştır. Hatta onun çok büyük bir kabiliyet olduğunu, kendisinden öncekileri bu kabiliyeti sayesinde takipten vazgeçtiğini, yepyeni bir anlayışla şiirle söylediğini ve yeni bir devre imza attığını yazmaktadır. İşte bu devre, Şevket Devri demek yerinde olur” şeklinde yazmaktadır.

Boş zamanlarını Halil-ür Rahman Camii civarında geçiren şair, etrafında toplananlarla birlikte edebi çalışmalar yapar, genç şairlere şiir hakkında öğüt verirmiş. Müziğe de aşina olan şairin sesinin güzel olduğu, bütün makamları bildiği, bazen de meclislerde ezberden şiirler söylediği anlatılır. “Şevket’in şiirlerinden doğup büyüdüğü ve gözlerini hayata kapayacağı Urfa ile ilgili veya kendisinin maskat-ı re’si olan bu şirin şehirde ebediyete göçtüğünde bir gönül isteğini ilgilendiren beyitler vardır.”

“Urfa’nın 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış şairleri arasında Klasik Edebiyatımızın geleneğini sürdürmeyi başaranların ön safında yer alan Şevket, bugüne kadar layık olduğu dikkat ve önemle incelenmiştir denemez. Bir kere şiirlerinin büyük çoğunluğu henüz gün yüzü görmüş değildir.” Şevket’in kullandığı vezin Arûz’dur. Toplam 300 şiiri olduğu söylenen şairin, günümüze kadar ulaşan toplam 170 (mezar kitabeleri dahil) şiiri mevcuttur. Şevket’in uslûp bakımından çağına göre başarılı olduğu, samimi, eski edebiyat sembollerine, edebi sanatlara, mecazlara, kavramlarına, mazmunlarına, dünya ve hayat görüşüne vakıf bir şair olduğu görülmektedir. Dili ağdalı değildir. Ancak Arapça ve Farsçayı çok iyi bildiği, sadece şiirlerinden değil, birkaç Farsça güzel ve hatasız gazel yazabilmiş olmasında, bazı şiirlerinde Arapça mısralara yer vermiş bulunmasından anlaşılmaktadır. Oldukça dindar olduğu söylenen Şevket’in içkili meclislerde bulunmadığı söylenir. Şair Şevket, 1917 yılında çok sevdiği Dergâh’ta vefat etmiş ve Harrankapı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Eserleri şunlardır:

1- Divan,
2- Kuru Kafa (bu eser, manzum ve mensur olup 55 sayfadır)
3- Molla Ömer Dağı.

Şiirlerinden Örnekler:

Gazel

Ey dil bu fena mülküne rağbet ne içindir
Nâ-büt olan eşyalara hürmet ne içindir

Firkatte kalıp ermedi dil vasl-ı nigâre
Yâ Rab bana sûziş-i firkat ne içindir

Bigâne Hudâ sırrını ağyare açar mı
Zâhiddeki bu keşf ü kerâmet ne içindir
Hak olsa gerek âkibet-i menzilin el can
Her subh u mesâ bunca kabahat ne içindir

Şevket olagör peyrev-i pirâne-i kâmil
Akılsan eğer gör bu ferâgat ne içindir

Gazel

Bu zaman terk-i haya halka saadet gibidir
Kesb-i ilim ile edeb aynı hiyanet gibidir

Birbirin kadh kılıb gaybete ağaz etmek
Meclis-i asrda izhar-ı belâğat gibidir

O kadar doldu kasavet dil-i erbâb-ı dalâl
Katl-i nefs etme bu dem lutf u inayet gibidir
Meclis ü zaviyede şeyhlerin zu’munca
Mal-ı evkaf-ı yemek kesb-ü ticaret gibidir

Şevket ol muhteriz-i mahfil-i ebna-yi zaman
Kunc-i uzlet bu zaman gülşen-i cennet gibidir





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3517 kez gösterilmiştir.