Yabani Otlardan Elde Edilen Diğer Ürünler

(Yemekler, Salatalar, Çorbalar, Yoğurtlama ve Kavurmalar)

PİRPİRİM SULUSU

Pirpirim otu temizce yıkanır ve bir tencerede suyla haşlanır. Ayrı bir tencerede kuşbaşı et kızartılır, içine önceden ıslatılmış ak nohut koyulur. Üzerine su eklenir. Su kaynadıktan sonra pirpirim aktarılır. Tuzu eklenir. Bir iki diş sarımsak döğülerek katılır. Bir iki taşım da bu şekilde pişirildikten sonra ateşten indirilir.

ÇİĞDEMLİ SÜTLAÇ

Toplanıp temizlenen çiğdem kökü kaynamış süte katılır, içine bir miktar bulgur konur. Çok az tuz ve yeterince şeker katılıp hafif koyulaşıncaya kadar orta hararette kaynatılır. Daha sonra tabaklara konulup servis yapılır.

BOSTAN OTU YOĞURTLAMASI

Haşlanan bostan otu sarımsaklı yoğurda katılarak yenir.

BOSTAN OTU KAVURMASI

Temizlenip doğranan bostan otu yıkanır. Isınmış suya az miktarda tuz atılır. İçine temizlenmiş bostan otu konularak haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp sıkılır. Bir baş kuru soğan yağda kavrulur. Üzerine kırmızı biber de eklenip haşlanmış bostan otu üzerine karıştırılarak kavrulur. Piştikten sonra servis yapılır.

KENGER KAVURMASI

Temizlenip yıkanan kenger, ufak ufak doğranır, kaynar suya dökülerek haşlanır. Haşlanan kengerler süzgeçten (kemis) geçirilip bir tencere içinde yağla birlikte tuz ve biber ilâve edilerek kızartılır. Üzerine yumurta kırılır piştikten sonra ateşten indirilir.

KENGER BORANISI

Kavrulmuş kengerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılır.

KENGER SULUSU

Malzemeler : 100 gr. muhaşer, 3 kaşık tereyağı, 2 baş soğan, 2 yumurta, tuz, kırmızı biber.

Haşlanmış kenger, 100 gr. kadar muhaşer, biraz yağ ve iki baş soğan bir tencereye konulur. Yağ eriyip, soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 su bardağı kadar su eklenir. Tuzu ve kırmızı biberi de atılarak pişmeye bırakılır. Piştiği anlaşılınca ayrı bir kapta iki yumurta çırpılarak içerisine ilave edilir ve yumurtalar da piştikten sonra ateşten indirilir.

PANCAR PİRİ YOĞURTLAMASI

Pancar pirleri (yaprakları) doğranır, suda haşlanır, kemisten süzülür, yoğurt katılarak yenilir.

CACIK SULUSU

Yemlik, fırçalık otları kırlardan toplanır, yıkanır ve doğranır. Ayrı bir kuşkanada soğanı, salçası yağda kavrulur. Üzerine cacıklar aktarılır. Biraz su eklenir. Bir müddet pişirildikten sonra üzerine biraz bulgur ya da pirinç eklenir ve tamamen pişmesi beklendikten sonra ateşten indirilir.

OT SULUSU

Pirpirim, yeşil fasulye, nohut, patates, patlıcan, yeşil biber, soğanla yapılır. Bunlar doğranır. Birlikte pişirilir. Etsiz olur. Üzerine aşyağı eritilip dökülür, tuzu eklenir. Yağı ile birlikte pişirildiği de olur.

EBEGÜMECİ YOĞURTLAMASI

Malzemeler : 250 gr. kıyma, 2 baş soğan, 2-3 biber, 2-3 domates, 1 kg. ebegümeci, 1 su bardağı yoğurt, 3-4 diş sarımsak, tuz.

Toplanan ebegümeci yıkanır, doğranır. Bir tavada 250 gr. kadar kıyma kızartılır. Üzerine kıyılmış soğan, biber, domates doğranır ve kızartılır. Bunların üzerine ebegümeci de eklenir. Bir miktar su konur, tuzu eklenir. 20 dk. kadar beraberce pişirilir. Ateşten indirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenir.

CACIK PİLAVI (OTLU PİLAV)

Cacıklar yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir. Sıcak su eklenir. Su kaynadıktan sonra cacık içine aktarılır, tuzu eklenir ve hafif ateşte pişirilir.

SÜTLÜ ÇİĞDEM ÇORBASI

Yabandan toplanan çiğdemler soyulur ve temizlenir. Süt ile pişirilir. Buna sütlü çiğdem adı verilir.

TORT KAVURMASI

Tort, irice tüylü bir ottur. Kenger gibi önce içi hazırlanır. Tort temizlenip yıkandıktan sonra haşlanır, süzülür. Daha önce hazırlanan içe muhaşer, soğan, baharat konur. Tort hazırlanan içle birlikte kavrulur. Üzerine yumurta da kırılabilir. Buna tort kavurması denir. Tort yoğurtlanarak da yenilebilir.

YARPUZ SALATASI

Toplanan yarpuz temizlenir, yıkanır. Doğrandıktan sonra salça, karabiber, kırmızı biber eklenip karıştırılarak salatası yapılır.

YEMLİK KAVURMASI

Yemlik daha çok buğday tarlalarında ve önceki yıla ait anız yerlerinde bulunur. İyice temizlenen yemlik yıkanır, doğranır. Soğan da doğranarak bir miktar yağla birlikte tavada kavrulur. Tuz eklenir. Süzgeçte suyu sıkılır ve yenilir. Ayrıca pilava katılarak da pişirilebilir. Kuluncak’ta “buğma yemeği” adı da verilir.

PARLACIK OTU SULUSU

Parlacık otu önce yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir, içine muhaşer atılır. Üzerine parlacık otu aktarılır. Suyu eklenir. Biraz sulu olarak ateşten indirilir.

DOMALANLI PİLAV

Domalan, baharda toprak altından çıkartılır. Yerelmasına benzer. Domalanı topraktan çıkartmak için “galguç” adı verilen, yarım metre uzunluğunda, ucu sivriltilmiş sopalar eşme aracı olarak kullanılır.

Toplanan domalanlar yıkanır doğranır. Tencerede yağ eritilir. Domalanlar kaba aktarılır. Hafifçe kavrulur, üzerine kaynamış su eklenir. Tuzu atılır. Bulguru salınır. Pişince ateşten indirilir.

DOMALAN KAVURMASI VE KEBABI

Domalanlar toplanır, temizlendikten sonra doğranır, tavada yağ eritilerek doğranmış domalanlar aktarılır ve kavrulur, tadı et gibidir.

Domalanın kebabı ise şöyle yapılır : Domalanlar halka halka kesilir veya ortadan bıçakla ikiye bölünür. Bu şekilde hazırlanan domalana tuz serpildikten sonra, ateşin korunda pişirilir.

GÖBELEK – GÖBEK (MANTAR) YEMEĞİ

Malzemeler : 1 kg. mantar, 100 gr. kavurma, 2 baş soğan, 2-3 kaşık yağ, 1-2 kaşık salça, tuz, biber. Terbiyesi için 2 yumurta, bir bardak süt.

Toplanan mantar doğranıp yıkandıktan sonra bir kaba konur, üzerine ayran ilave edilir bu şekilde 1 saat kadar bekledikten sonra ayrı bir kapta 2 baş soğan yağla birlikte kavrulur. Kavrulan soğana 100 gr. kadar kavurma, salça, tuz ve biber eklenir. Önceden ayranda bekletilen göbelek süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilen göbelek iyice yıkanır. Yıkanan göbelek kavrulmuş olan malzemeyle karıştırılır. Üzerine bir miktar su ilave edildikten sonra pişmeğe bırakılır. İyice piştikten sonra iki yumurta ile bir bardak süt katılır. Bir müddet daha pişirildikten sonra ateşten indirilerek servis yapılır.

YARPUZ SULUSU

Malzemeler : 500 gr. yarpuz, 2 baş soğan, 2- 3 kaşık yağ, 100 gr. kavurma, yarım su bardağı muhaşer, bir su bardağı süt, tuz.

Soğan doğranır, yağ ile hafifçe kavrulur. Kavurma eklenir. Bu karışıma muhaşer (kara nohut) konulur, birlikte pişirilir. Bir tarafta ayıklanmış ve yıkanmış yarpuz doğranır. Üzerinde sıcak su gezdirilir. Kaynayan muhaşer ve kavurma karışımına konur. İyice pişirilir. Piştikten sonra bir bardak su ve süt konulur. Tuzu atılır. Biraz piştikten sonra servis yapılır. Isırgan otu da yarpuza katılabilir.

GÜLGÜLÜ-KEÇİMEMESİ-ÇETİRİM ÇIYNAĞI BUĞULAMASI

Bu otlar toplandıktan sonra temizlenir, doğranır ve haşlanarak süzüldükten sonra yağ ile kavrulur. Salça, su, pirinç ya da bulgur eklenerek pişirilir.

HARDAL OTU SALATASI VE KAVURMASI

Hardal otunun kökü temizlenir, doğranır. Suda haşlanır. Haşlanan hardal kökü süzülür. Bol soğan, zeytinyağı ve limonla karıştırılarak salatası yapılır. Hardal otu, kavurması yapılarak da yenir.

ISIRGAN SULUSU

Malzemeler : 1 kg. ısırgan, 100 gr. kavurma, 2 baş soğan, 2 kaşık salça, 2 kaşık yağ, yeteri kadar tuz ve biber, 2-3 yemek kaşığı pirinç.

Isırgan devetabanı gibi iri iri yapraklı olur ve dağlarda yetişir. Buralardan toplanan ısırgan temizlenir ve iyice yıkanır. Bir tencerede 2 baş soğan, salçası, tuzu ve biberiyle beraber kavrulur. Bunlara 100 gr. kadar kavurma eklenir. Bunların üzerine önceden hazırlanmış olan ısırgan dökülür. Suyu ilave edilerek pişirilir. 10 dk. kadar pişirildikten sonra pirinci eklenir. Bir dalım (taşım) kaynatıldıktan sonra yemek hazır olmuştur, servis yapılabilir.

IŞGIN (ISIRGAN) PİLAVI

Işgının yaprağından (çöpünden) yapılır. Işgın yaprağından ayrılıp doğranır. Bir baş kuru soğan doğranıp yağda kırmızı biberle karıştırılarak kavrulur. Üzerine yıkanmış ışgın yaprağı konur. Işgın pişerken üzerine bulgur eklenir, tuzu atılıp pişirilir.

IŞGIN BORANISI

Haşlanan ışgın sapları yağda çevrilip üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp yenir.

TOKLUBAŞI OTU PİLAVI

Kırlardan toplanan toklubaşı otu yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir, üzerine kaynamış su konur. Bir tutam tuz atılır. Bulguru salınır ve üzerine toklubaşı otu aktarılır. (Bu ot yerine gelin parmağı, selem yemliği gibi otlar da kullanılabilir.) Pişince ateşten indirilir.

KUŞBURNU KÖFTESİ

Kuşburnu toplanır, yıkanır. Kazana konularak kaynatılır. Tamamen pişince ateşten indirilir, soğutularak süzgüden süzülür. Süzme işi el ile ezilerek yapılır. Sonra bu işlem ikinci defa tekrarlanır.

İkinci defa süzdürülen kuşburnular kazana konulur, kaynatılır. Kaynadıkça suyun yüzüne çıkan kuşburnunun tüyleri bir kaşıkla alınarak atılır. Ateşten indirilir.

İnce bulgurdan hamur yoğrulur. Bundan fındık büyüklüğünde köfteler dökülür. Bu köfteler kuşburnu suyu ile pişirilir. Üzerine doğranmış soğan, toz biber, nane, tuz ve yağ eklenerek beraberce pişirilir.

YARPUZ SALATASI

Toplanan yarpuz temizlenir, doğranır. Yeşil soğan, salça, karabiber, kırmızıbiber, tuz eklenerek karıştırılıp salatası yapılır.

KENGER SALATASI

Dağ kengeri, yemlik, kuzukulağı ve soğan hep beraber doğranır ve salata yapılarak yemeklerin yanısıra yenilir.

SÜTLÜ KENGER PİLAVI

Kengerler doğranır, suda haşlanır. Üzerine bulgur ilâve edilir. Sütü eklenir. Pişince ateşten indirilir.

CACIK KAVURMASI

Kırlardan toplanan otlara “cacık” denir. Toplanan otlar yıkanır, doğranır ve tencerede haşlanır. Sonra kemise konularak suyu sıkılır. Sonra tavada yağ eritilir, yağa soğan doğranır. Soğan pembeleştikten sonra haşlanmış cacık eklenir, birlikte kavrulur. Kavrulan cacık üzerine yumurta kırılır. Tavanın ağzı kapatılır. 3-4 dk. sonra yemek yenmeğe hazırdır.

ÇAŞIR GÖBELEĞİ PİLAVI

Kırlardan toplanan çaşır göbeleği önce suda yıkanır, doğranır. Daha sonra yağda kavrulur. Üzerine su eklenir. Su kaynadıktan sonra bir tutam tuz atılır ve yeterince bulgur suya salınır. Pilav pişince kuşgana ateşten indirilir.

ÇAŞIR KAVURMASI

Çaşır suda yıkanır, doğranır. Daha sonra yağda kavrularak yenir.

YANIÇ

Çiriş ve körme otundan yapılır. Toplanan çiriş ve körme otu doğranır, süzgüde (kemis) yıkanır. Akşamdan yoğrulan hamurdan yufka açılır. Önceden hazırlanan içten (körme ve çiriş otu yağ, soğan, toz biberle birlikte kavrulur.) bu yufkanın arasına konulur. Yufka ikiye katlanır ve saçta pişirilir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 6879 kez gösterilmiştir.