Şifa Verici Olarak Kullanılan Otlar

Kırlardan toplanan birçok ot, şifa verici yönleriyle de kullanılmaktadır. Bu konu halk hekimliği sahasına girdiği için yalnız yenilebilir ve çay olarak içilebilenlerden söz edeceğiz.

Dağçayı : Kırlardan toplanan sarı çiçekli bir ottur. Taze olarak yaprakları kaynatılıp içilebildiği gibi, kurutularak da aynı amaçla kullanılabilir. Toplanan otlar desteler haline getirilip güneşte kurutulur. Sonra satır veya bıçakla doğranır. Bir bez torbaya konur, kışın bundan çay demlenir.

Peryavşağı (perot) : Kaynatılarak suyu çıkartılır. Bağırsaklara da iyi geldiği söylenir.

Anık (nane): Hem yemeklere tat ve koku verici olarak kullanılır hem de kaynatılarak içilir. Mide bulantısına ve bağırsaklara faydalı olduğu bilinir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1789 kez gösterilmiştir.