M. Atilla MARAŞ

Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa

İlkçağdan Günümüze Urfa'da Sanat ve Edebiyat

Cumhuriyet Dönemi (1923-2000)

M. Atilla MARAŞ (Şair-Yazar)

1949 yılında Urfa’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1971 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdi. Tarım Öğretmenliği, İşletme ve Proje Mühendisliği görevlerinde bulundu. 1978 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na geçti. Urfa’da Bölge Müdür Yardımcılığı ve Müdürlük; Mersin ve Eskişehir’den sonra Balıkesir’de Bölge Müdürlüğü görevinde bulundu. TZDK Genel Müdürlüğü’nde Müşavir olarak çalıştıktan sonra emekli oldu.

Yazı hayatına lise yıllarında şiirle başladı. İlk şiiri 1965 yılında mahalli bir gazetede yayınlandı. Urfa’da üç arkadaşıyla Balıklıgöl Dergisi’ni çıkardı. 1970-71 yılları arasında Erzurum’da Adımlar Dergisi’nin yönetimine katıldı. Şiir ve yazıları Hareket, Adımlar, Edebiyat, Mâvera ve Harran dergilerinde yayınlandı. 1967 yılında yazdığı “Aney” şiirleriyle tanındı. Bu şiiri halk tarafından büyük ilgi gördü ve birçok kereler televizyon ve radyolarda okundu.

1981 yılında yayınladığı Şehrâyin adlı şiir kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliğince “Yılın Şairi” seçildi. 1989’da Yugoslavya’da “Struga Şiir Akşamları”nda ve 1990 yılında “Dünya Şiir Okuma Şenliği”nde Türkiye’yi temsil etti. 1991 yılında merkezi Hindistan’ın Madras kentinde bulunan “Uluslararası Şairler Akademisi” tarafından “Uluslararası Seçkin Şair” Ödülü ile ödüllendirildi. 1992 yılında kendisine merkezi A.B.D.’nin Kaliforniya eyâletinde bulunan “Dünya Kültür-Sanat Akademisi” tarafından “Fahri Edebiyat Doktoru” payesi verildi.

Şiirlerini, Ahmet Kabaklı’nın “Yeni İslâmcı Kuşak” şairleri arasında değerlendirdiği Maraş, geleneksel ve dini öğeleri öne çıkararak şiirlerini yazmıştır. Daha sonra yakın arkadaşı M. Akif İnan gibi geleneğe yaslanan şiirler yazmıştır. Şiirlerinin birçoğunda Doğu-Batı üzerinde duran şair, İslâmi duyarlılığı öne çıkaran bakış açısıyla kendini gösterir. Şiirleri yabancı dillere çevrilen yazarın eserleri şunlardır:

Doğudan Batıdan Ortadoğu’dan (şiir, 1976), Şehrayin (şiir, 1981), Aney (şiir, 1983), Peygamberler Şehri Urfa (tanıtım, 1986), Zor Sözler (şiir, 1989), Merhaba Ey Hüzün (şiir, 1997), Child Dreams (şiir, 1991).

Şiirinden örnek:

Ol Zarifi Şu’Ârâdan

Ulaştı menzillere bir ins-i vahit geldi gitti
Tenha kaldık orada yalnız bir ahit geldi gitti

Nice yaşlı çocuklar suskun gözleri yaşlı
Elleri kalem tutan bir can muvahit geldi gitti

Kuşku ve yakarış bize özgü artıyor umudumuz
Yaşamak içini savaşa birçok macâhit geldi gitti

Bir değirmendir bu dünya öğütür ahir zamanı
Ki bu mekâna bir gül yüzlü o zahit geldi gitti

Anlaşılmaz bilindi çözüldü anlaşıldı sonunda
Kitaplarla bu çağa dost bir şahit geldi gitti

Yazılsın bu dünyanın şiir haritasına adın
Ol zarif şu’ârâdan bir Cahit geldi gitti....





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1702 kez gösterilmiştir.