Çeşitli Etkinlikler

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

Son yıllarda tiyatro sanatının yaşanmakta olan gerçeklerle bağlantısını koparmış, bu yüzden iç oyun yazımında ve sahne uygulamasında dinamizmini yitirmiş görünmesine karşın, tiyatroya ilişkin etkinlikler artmıştır. Tiyatro konusunda açık oturumlar, söyleşiler, kongreler düzenlenmekte, ödüller verilmekte, ulusal ve uluslararası toplantılar, şenlikler yapılmaktadır.

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Türkiye Milli Merkezi 1987’de İstanbul’da uluslararası bir sempozyum düzenlemiş, bu Enstitünün 24. Genel Kongresi 1991’de İstanbul’da yapılmıştır. Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (AICT) 1987’de İstanbul’da toplanmıştır. 1990 yılında ülkemizde bu Birliğe bağlı Tiyatro Eleştirmenler Birliği (TEB) kurulmuş, 9. Uluslararası Genç Tiyatro Eleştirmenleri Semineri 1997’de ülkemizde yapılmıştır. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye merkezi 1990’da, Uluslararası Akdeniz Tiyatro Enstitüsü Türkiye Temsilciliği 1995’de kurulmuştur.

Kültür Bakanlığının düzenlediği Birinci Tiyatro Kurultayı 1990’da İstanbul’da, TOBAV’ın girişimi ile İkinci Tiyatro Kurultayı 1997’de Mersin’de yapıldı. 1993’de Akatlar Merkezinde toplanan Sanatçılar Kurultayı’nda sanatçı hakları tartışılmış, 1994’de ‘Sanata Evet’ kampanyası başlatılmış, bu bağlamda seksen altı ülkenin katıldığı Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliğinin 22. Dünya Kongresi Ankara’da yapılmış, 1995’de Polonya’da Türk Tiyatro Semineri düzenlenmiştir.

 Muhsin Ertuğrul’u doğumunun 100. yılında, Nazım Hikmet’i doğumunun 90. ve 100. yılında anma, Bedia Muvahhit’i sanatının yetmişinci yılında onurlandırma, kıdemli Devlet Tiyatrosu sanatçılarına saygı sunma gibi etkinliklere sık sık yer verilmektedir.

1973’de Uluslararası Müzik Festivali kapsamında yer alan “Uluslararası Tiyatro Festivali” 1989 yılından bu yana önce her yıl, son yıllarda iki yılda bir olmak üzere İstanbul’da yapılmakta, bu festivale yurt dışından ünlü topluluklar ve Türk tiyatrosunu temsil etmeye hak kazanan yerli yapımlar katılmaktadır. 1990’da başlatılan “Kültürlerarası Troya Şenliği”, 1995’den başlayarak düzenlenen “Assos Gösteri Sanatları Festivali”, Devlet Tiyatrolarının Adana’da düzenlediği “Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali”, Trabzon’da “Karadenize Kıyısı Olan Ülkeler Tiyatro Buluşması”, Diyarbakır’da “Orhan Asena Tiyatro ve Sinema Festivali”, Türk ve Yunan Kültür Bakanlıklarının, Devlet Tiyatrolarının, İstanbul Filarmoni Derneğinin işbirliği ile İstanbul’da gerçekleşen “Türk Yunan Tiyatrolarının Buluşması”, Toplumsal Araştırma Kültür ve Sanat Vakfının işbirliğiyle profesyonel ve amatör tiyatroları kapsayan “Ankara Tiyatro Festivali”, 1984’ten başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının düzenlediği İstanbul Çocuk Tiyatrosu Festivali, 1990’dan başlayarak Önce ASSITEJ’in, sonra TOBAV’ın yönetiminde düzenlenen “Alaçatı Uluslararası Çocuk Tiyatrosu Şenliği”, içinde söyleşilere, sergilere de yer verilen “Uluslararası Kukla Festivali”, ASSITEJ Türkiye Millî Merkezinin düzenlediği “Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Festivali”, Millî Eğitim Bakanlığı il ve ilçe Milli Eğitim müdürlükleri tarafından 1996’dan başlayarak organize edilen “Ankara Okullararası Tiyatro Şenliği”, altmışlı yıllarda başlatılmış olan, üniversitelerin tiyatro topluluklarının katkısıyla gerçekleşen ODTÜ amatör tiyatro şenliği, Boğaziçi Üniversitesinin, Sarıyer Halk Merkezinin amatör tiyatro şenlikleri, Van’da “Her Okul Bir Tiyatro” teması çerçevesi içinde düzenlenen “Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali” ülkemizde uluslararası ve ulusal tiyatro etkinliklerinin çocuk tiyatrolarını ve amatör tiyatroları kapsayarak yaygınlaştığını gösteren bellibaşlı örneklerdir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1520 kez gösterilmiştir.