VEJETARYEN TÜRK
MUTFAĞI TÜRK TATLILARI
AŞURE 2 bardak
buğday 1/2 bardak pirinç 1/3 bardak kuru fasulye 1/3 bardak nohut 2
bardak şeker 1/2 bardak kuru üzüm 4 tane kuru incir, küçük parçalara
kesilmiş 4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş 1 yemek kaşığı
kavrulmuş susam 1 bardak dövülmüş ceviz içi 1/2 bardak dövülmüş
fındık Buğdayı, pirinci,
fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup
akşamdan ıslatmaya bırakın. Ertesi gün tencereyi (dibi kalın bir tencere olmalı)
orta ateşte tam bir saat ve sonra ateşi kısarak içindeki bakliyat iyice
yumuşayıp suyu yarıya inene kadar iki saat daha pişirin. Sonra iki bardak şeker
ekleyerek bir yarım saat kadar daha kaynatın. Kıvamı lapa gibi koyu olmalıdır.
Ayrı ayrı cam kaselere dökün. Soğuduğunda üstlerine kuru üzüm, kayısı, fındık ve
susam koyun. Bu tatlı dolapta saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir. Nuh
Peygamber'in tufandan sonra gemide kalmış ne malzeme varsa kullanarak bu tatlıyı
yaptığı söylenir. Ne bulabildiyse büyük kazana atıp uzun süre kısık ateşte yavaş
yavaş pişirdiğine inanılır.
|