VEJETARYEN
TÜRK MUTFAĞI ÇORBALAR Pirinç
Türk çorbalarında çok önemli bir malzemedir. Damak tadına uygun olması için halvetleninceye
kadar pişirilmelidir. Yoğurtlu Pirinç çorbası, Tavuk çorbası'nın Türk versiyonudur.
Hafif depresyona, şiddetli üşütmeye ve mide bozukluğuna birebir geldiğine inanılır.
Eğer yoğurt ev yapımı ise iyileşme yüzde yüzdür. Kurutulmuş veya taze nane bu
çorbaya mutlaka konmalıdır ve eğer bu çorbayı ilaç niyetine içecekseniz tabii
ki yağı iptal etmelisiniz. Kahverengi
mercimek çorbası yaptığınızda kuru veya taze naneniz mutlaka olmalıdır, çünkü
nanesiz bu çorbanın hiç çekiciliği olmaz. İyi üzüm sirkesi, un çorbasında olduğu
kadar bu mercimek çorbasında da kesinlikle gerekir. Öyle görünüyor ki biz Türkler
çorbalarımızı genellikle biraz ekşimsi seviyoruz, çünkü hemen hemen hepsinde biraz
sirke veya taze sıkılmış limon suyu kullanmak gerekir. Evde Yoğurt
Nasıl Yapılır Yoğurt için
elektrikli bir alet gerekmez. Aslında bunun için ihtiyacınız olan tek şey hava
cereyanı olmayan sıcak bir köşedir, mesela bir dolabı kullanmak harika olur.
Daha önce
yaptığınız yoğurttan mutlaka bir-iki kaşık ayırmalısınız. Bu sizin mayanızdır.
Eğer ilk kez yoğurt yapıyorsanız, tabii ki çarşıdan alınmış yoğurdun birkaç
kaşığını maya olarak kullanacaksınız. Sütün sıcaklığı vücut ısısında veya biraz
daha fazlası olmalıdır. Sonra maya iyice karıştırılır ve sütten birkaç kaşık
yavaş yavaş eklenerek ılık hale gelmesi sağlanır. (Mayanın oda sıcaklığında
olması gerektiğinden, önceden dolaptan çıkarmak iyi olur. ) Maya 4-5 kaşık sıcak
sütle karıştırıldığında sütün içine dökülür ve iyice karıştırılır. Sonra kabın
kapağı kapatılır ve eski süveterle ya da havlularla etrafı iyice sarılarak
sıkıştırılır. Yoğurt en az altı saat mayalanmaya (dinlenmeye) bırakılır.
Genellikle kendimiz yatmaya giderken yoğurdu da uyumaya bırakırız. Sabahleyin
etrafındaki tüm kapladığımız şeyleri alıp soğuk bir yere - tercihen buzdolabına
elbette - koymayı sakın unutmayın, yoksa yoğurdunuz ekşir!
|