Horom

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

HOROM:

Karadeniz'in (Trabzon'un) Of ilçesinde bu isimde bir sıra oyunu çeşidi vardır ve kelime Horon genel etiketinden ayrıdır. İlçenin öbür horon çeşitleri şunlardır: Sallama, Titreme, Atlama. Alanın genişliğine göre sıra oyununu 2 - 100 kişi girebilir. Kadınlar ayrı veya karma halde oyuna girebilirler. Kaval, tulum veya kemençe eşliğiyle oynarlar. Düğün, bayram, bağ bozumu, ırgat, mera yahut yaylaya çıkma zamanında Horon tutulması görenektir.

Artvin yöresinde Horom, ot demetinin bükülmüş hâlidir. 10 kg kadar gelir. Yonca da ot da Horom yapılır. Bu yörede Deli Horom adında bir oyun yer almıştır. Bu 5 - 7 - 9 kişilik bir Horon'un "Oyun Havası"dır.

Horon t'birinde ayrı olarak Trabzon'un doğu taraflarında teşekkül ettiği görülen Horon kelimesinin bu çeşitlenişinde Horom kelimesinin etki göstermiş olduğu düşünülebilir. Yahut da Horon kelimesi doğrudan doğruya Horom'dan değişmedir. Horan ayrıdır.

Artvin'de meselâ bir uzun hava girişinden sonra Düz veya Deli Horon oynanır. Horon ve Horom kelimeleri bu yöre dilinde ted'hül gösterir.






 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2003 kez gösterilmiştir.