VEJETARYEN
TÜRK MUTFAĞI SALATALAR TÜRK
SALATALARI VE MEZELERİ Türk
salataları yemeklere eşlik etmede olduğu kadar meze olma işlevi de görürler. Türklerin
neredeyse doğal içkisi olan 'Rakı' en azından kırk çeşit mezeyle içilir. Bir tabak
sigara böreği veya kabak köftesi "mücver" bir 'Rakı' partisinin vazgeçilmezidir
ve iyi hazırlanmış bir akşam sofrasında düşünebileceğiniz her türlü salata tabağı
masayı süslemelidir. Patlıcan
salatasını pişirmek iyi aşçılığı deneme örneğidir, gerçi bu lezzetli salatayı
hazırlama sürecinde pişirme en az role sahiptir. Pişirme olayının kendisi değil
de, bu hazırlanıştaki pislik ve dağınıklık insanları caydırır bu salatadan. Eğer
o kısmı usulüyle yaparsanız, o kadar da kötü değil. Közlenmiş patlıcanları sapından
tutarak musluğun altında suya tutarak soğutur ve aynı zamanda da dış kabukları
soyulur. Patlıcanları pişirmek yüzünden kirlenen ocağın temizlenmesi de olayın
bir diğer yönüdür. Ama insanlara damak tadı zevkini vermek tüm bu harcanan çabanın
ödülüdür. Patlıcanları ezip, baharatını koyduktan sonra garnitür haline getirmek
kalır. Türk garnitürleri atılmak üzere değil yenmek üzere konduğundan, biz salatalarımızın
üstünü süslemede genellikle ince kıyılmış maydanoz veya taze dere otu kullanırız.
Siyah zeytinler veya parlak yeşil zeytinler salata malzemesi olduğu kadar, salatanın
süslenmesinde de kullanılır. Örneğin patates püresi salatası, piyazda olduğu gibi
katı haşlanıp dörde bölünmüş yumurta dilimleri ve siyah zeytin kullanmayı gerektirir.
Eğer ana yemek olarak sadece salata yapacaksanız, tek yapacağınız şey yumurta
ve zeytin miktarını artırmaktır. Ülkenin
Ege Bölgesi'ndeki pazar yerlerinde bulunan yeşillikler çeşitlidir. Yeşilliklerin
büyük bir kısmı tuz konmuş suda biraz haşlanır ve sirke limon suyu ve zeytinyağı
ile karıştırılır ve daha fazla çeşni için ya doğranmış yeşil soğan ya da dövülmüş
sarımsak eklenir. Salata
olarak kullanılan yeşillikler şunlardır:
Börülce Acı
hardal Isırgan otu Karahindiba Roka veya yabani hardal Çeşitli marullar
|