VEJETARYEN TÜRK
MUTFAĞI BÖREKLER KOL
BÖREĞİ Eğer hazır hamur
kullanacaksanız her biri için iki kat hamur kullanıp içine harcını aşağıdaki
gibi koyun aynı işlemi yapın. Ev Yapımı
Hamur 4 bardak un 2
yumurta 1/2 bardak su 3 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı tuz 1/4 bardak eritilmiş tereyağı veya margarin
İçi: 2 bardak kesilmiş ıspanak yaprağı
1 büyük küçük küçük
doğranmış soğan
1/4 bardak sıvıyağ
1 tatlı
kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber 1/2 bardak ufalanmış beyaz peynir
İçinin
Hazırlanması Kesilmiş ıspanak
yapraklarını yıkayın, suyunu sıkıp süzdürün (eğer dondurulmuş ıspanak
kullanıyorsanız tüm suyunu alın). Tencereye yağı koyup ince doğranmış soğanı
ekleyin karıştırarak soğanları hafifçe öldürün. Ispanağı ekleyip, iyice
karıştırın. Ispanak sararana kadar pişirin tuz ve biberi ekleyip soğuması için
bırakın. Hamurun
Hazırlanması Büyük bir kabın
içine dört bardak unu koyun. Ortasını çukurlaştırın, içine yumurtaları kırın,
tuz, sıvıyağ, sirke ve suyu ekleyin. (Suyunu azar azar koyup tahta kaşıkla
karıştırın) Tüm su konduğunda ellerinizle hamuru yavaşça yoğurmaya başlayın. 10
dakika dinlenmeye bırakın (hamur dinlenirken siz de içini hazırlayabilirsiniz)
Hamuru dört ya da beş parçaya bölüp top haline getirin, bir kenara alın üstünü
kurulama havlusuyla örtün. Bir top hamuru alıp unlanmış hamur tahtasında
yeterince un serpip oklavaya veya tahtaya yapışmasını engelledikten sonra açmaya
başlayın. Büyüklüğü 50 cm çapında olana kadar açmaya devam edin. İki yarım daire
elde edecek gibi ortadan kesin. Boylamasına tutarak uç kısmına iki tatlı kaşığı
harcını yerleştirin, hamurun geri kalan kısmına eritilmiş tereyağından sürüp 4
cm genişliğinde silindir biçiminde sarın. Büyük bir teflon tepsiyi yağlayıp
ortasına hamuru katlayıp kıvırarak yerleştirin. Hamurun diğer yarısıyla aynı
işlemi yapıp kalan üç hamur topunu tepsinin yanlarına doğru silindir biçimindeki
diğer hamurlarla ekleyerek yayın. Üstlerine eritilmiş tereyağ sürüp orta
hararette pişirin. Altı kızarınca hamuru tersyüz edin ve tekrar fırına vererek
üzerinin kızarmasını sağlayın. Dilimleyerek sıcakken servis
yapın.
|