Köroğlu Tarzı Bar

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

KÖROĞLU TARZI BAR:

Erzurum'un iki dadaşça karşılıklı yürütülen oyunlarındandır. Ellerde iki bıçak yerine yalnız sağ elde bir kama bulunur. Oyunun genel tutumu "Hançer Barı" na benzer, fakat buradaki hareketler kamaya göre yapılır. Yürüme ve koşma Hançer Barı'nda daha fazla olduğu gibi, saldırış hareketleri de daha heyecanlı ve âdeta iki müb'rizin (döğüşçünün, ceng'verin) çarpışması şeklindedir. Diz kırma hareketleri fazladır. Vücut da Hançer Barı'nda olduğundan daha fazla harekete iştir'k eder. Köroğlu Barı, bilhassa düğünlerde güney gezdirilmeye çıkarılırken iki Dadaş tarafından düğün alayının önünde yürümek suretiyle oynanır ve yürümeler daha ziyade çömelinmiş vaziyette karşılıklı saldırışma şeklinde olur.

Adından da anlaşıldığı üzere bu oyun Köroğlu'na atfedilmektedir. Hareketlerin maharet tarafı kama hücumlarına her iki tarafın ustalıkla karşı koyabilmesinde toplanmaktadır.

Rivayete göre bu bar oynanırken kamalarını havaya atıp arka tarafından (sapından) ağızlarıyla yakalamak gibi büyük ve tehlikeli hünerler gösteren oyuncular vaktiyle varmış. Köroğlu Barı'nın sözleri mevcut olup yürümesi ve ağır hareketleri bağlamalara, koşuş ve atılış hareketleri de nakarat tek'bül eder (karşılık gelir). Bağlaması şudur:

Köroğlu'nun gör pıçağı (bıçağı)
Ayvazın gümüş pıçağı
Yerde sürünür saçağı
Ayvaz yiğitler koçağı (yiğidi)

Vur Ayvaz'ım vur
Kır Ayvaz'ım kır
Dön Ayvaz'ım dön
Vur Ayvaz'ım vur.






 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1955 kez gösterilmiştir.