Ağrı, Artvin-Çoruh İllerinde Oyun

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

AĞRI, ARTVİN-ÇORUH İLLERİNDE OYUN:

En doğu vatan topraklarımızdan olan bu iller iklim bakımından pek dağlık ve kışlı yerlerdir. Bununla beraber Pasinler gibi engin yaylaların yılçağında turnalar bile arar ve sever. Eski payıtahttan (başkentten) ziyade Kafkas Azerbaycanı'nın tesirinde kalmakla beraber, Oğuz göreneğinin de yüzyıllar boyu yatağı olmuştur. Milli terbiye çok köklü ve zengindir. Geniş bölgenin oyunlarından birkaçını burada da yanyana özetleyelim:

Düz Horon yahut Adi Horon veya Durgun Çoruh denilen sıra oyununun hareketleri sakin ve ağır, figürleri kolay ve sadedir.

Deli Horon veya Coşkun Çoruh denilenini altı kişi oynar. Hareketler çok çevik ve tetiktir, ara sıra sıçramalar yapılır. Oynarlarken ayakların yere basmadığı, toprağı incitmek istemediği intibaı (etkisi) seyircide hasıl olur. Hem coşkundur hem de Düz Horon'dan daha güç ve yorucudur. Çoruhluların anlattığına göre milli bir bayramda bu oyun yürütülürken bir aralık Atatürk de oyuncuların arasına girmiş. Fakat, insan takatı (gücü, kuvveti) üstü hareket ve çeviklik gerektiğinden Atatürk bir müddet sonra yorulup oyunu bırakmış ve şöyle demiş:

"Azizim, bu oyunu insanoğlu oynayamaz, buna şeytan oyunu demeli." Atatürk'ün bu sözünden sonra oyuna Şeytan Oyunu adı da verilmiştir.

Sasa veya Kıvrak Çoruh adlısının hareketi hızlı ve pek ahenktardır. Kıvrak ve tetiktir. Üsttekilerden daha da zordur. Hele Artvin'de pek sevilir.

Orta Batum adlısı Batum yöresinden gelen Birinci Dünya Savaşı sonu göçmenleriyle girerek Artvin'de tutunmuştur. Oldukça da yayıldı. Deli Horon'un başkaca incelmiş bir şeklidir.

Sallama, deniz bölgesine doğru Borçka ve Hopa yöresinde gün görüyor. İki çift (4 kişi) karşı karşıya oynarlar. Bacak sarsıntıları ve vücut sallanmalarının göze çarpması dolayısıyla Sallama adı verilegelmiştir.

Artvin Barı veya Ata Barı adlısına gelince. Artvinliler Atatürk'ün Artvin barlarını çok iyi oynadığını söylerler. Dediklerine göre, Atatürk oyunu bitirdikten sonra mendilini Artvinlilere hediye etmiş ve o günden beri oyuna Ata Barı adı takılmıştır. Erzurum Barı'ndan büsbütün ayrı bir karakter taşır.

Tamara denilene Çoruh'ta rağbet fazladır. Bir kız ile erkek tarafından oynanır. Bazen saatlerce sürer. Timur Ağa Barı ile münasebet yalnız adında vardır.

Sarı Çiçek'in hareketleri çok ince tartımlıdır. Bunu da bir kız, bir erkek yürütür. Bir zamanlar Çoruh'ta bir aşk macerası hikaye edilir:

İki engel birbirine tokuşur
Didem yaşı deryalara karışır
Gel seni alıp kaçayım
Haydi haydi sarı kız






 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1629 kez gösterilmiştir.