Malatya Mutfak Kültürü Yemek Öğünleri Malatya ve çevresinde yemek öğünleri olarak şu
isimleri görmekteyiz: Tütün altı : İşe erkenden gidenler, ekmeğe kaymak sürüp götürürler.
Sabahlık : Tütün altından 1-2 saat sonra reçel, peynir, lor, kaymak,
patates kızartması, çökelek, pekmez, akşamdan kalmış yemek, çorba, çay gibi
yiyecek ve içeceklerin bulundurulduğu bir öğündür. Eskiden Arapkir’de sabah
kahvaltısı yerine çorba yapılırmış. Çorbayla birlikte üzüm reçeli ve pekmez de
konulurmuş. Öğlenlik : Pilav, ayran, yoğurt, cacık, sebzeli yemekler, sarmalar,
köfteler vb. yemeklerin yenildiği öğündür. İkindilik : Öğlenlik ile akşamlık arasında çay, peynir vb. ile yenilen
öğüne denilmektedir. Akşamlık : Pilav, iri köfte, yoğurt, ayran, salata, sebzeli yemeklerin
yenildiği öğündür. Yatsılık (yatsınlık): Umumiyetle kışın, gece acıkıldığında “yatsılık”
denen bir adet vardır. Yatsılıkla kavurma, ayranlı çorba, peynir veya çökelek
dürümü yenir. Çerez : Malatya’nın bazı bölgelerinde her yatsıda üzüm, elma, pestil,
ceviz bir tepside getirilir ve yenir.
|