Malatya Mutfak Kültürü SÖZLÜK Ak : Ayran Akıt : Kaynatılarak koyulaştırılan pekmez Aktaraç : Sacın üzerindeki yufkayı çevirmeye yarayan yassı demir ya da
tahta araç Anık : Nane Aşlık : Erzak deposu Aşyağı : Tereyağı Bahdeniz : Maydanoz Banadura : Domates Basmaca : Kayısı kurusu Çelem : Şalgam Çıkın : Sofra bezi Çir : Kurutulmuş kayısı Çıtmalamak : Küçük küçük parçalar koparmak Çömçe : Kepçe, büyük tahta kaşık Çüt : Çift Deleme : Yağı alınmış, çiğ sütten yapılan peynir Düğürcek : Bulgurun en ufak cinsi Eğiş : Kesecek, kesmeye yarayan alet Firik : Olgunlaşmaya başlayan tahıl Gelin boğan : Bulgurun en ufak cinsi (düğürcek) Gendime : Döğme de denilen aşurelik buğday Giliç : Pütür Göbelek : Yenilen mantar Haral : Büyük çuval Hıla : Yaygı, büyük örtü Hışik : Dut kurusu Hıtap : Kömbenin bir diğer adı Hızır gavutu : Buğdayın sac üzerinde kavrulup içine dut kurusu katılarak
havanda dövülmesi Hon : Ekin biçerken, biçen kişilerin bir defada biçtikleri alana verilen
ad Hon kesen : Ekin biçenlerin başında bulunan ve deste başı da denilen kişi
Ilgar : Filiz, meyve ağaçlarında aşı için kullanılan sürgün İsot : Biber Karamıh : Bir çeşit böğürtlen Kayasa : İyi mayalanmış, sert ve ince tandır ekmeği Kef : Lezzet verme amacıyla tereyağından elde edilen katkı maddesi Kere : Eritilmiş yağ Kemis : Kevgir, süzgeç Kesmece : Pestil Keyveni : Ahçı Kilit et : Etin bütün halinde pişmesi Köremez : Çiğ sütle yoğurt karıştırılarak pişirmeden yapılan yemek Köseği : Sac üzerinde pişen hamuru çevirmek için kullanılan araç Kuşgana : Küçük tencere, kap Külek : Tahta kova Küncü : Susam Lak : Kayısı kurusu Lobiye : Kuru fasulye Maş : Baklagillerden yenilebilen bir bitki Mitil : Yüzü geçirilmemiş yorgan Mueddin : Deste başı Nakıp : Niyaz lokması dağıtan kişi Niğreç : Tekme ya da tahtadaki hamuru almaya yarayan demir araç Oricik : Cevizli sucuk Pazı : Bir toprak hamur Peyzaj : Piyaz Pezik : Yaprak Pahnut : Toz haline getirilmiş kuru dut Samut : Dereotu Sırzınt : Kuşbaşı et kavurması Silepçe : Bakır süzgeç, kevgir Simit : Bulgurun en ufak cinsi (Belin boğan, düğürcek) Sitil : Kulplu su kabı, kova Soharaç : İnce doğranmış soğanı yağda kavurarak yapılan yemek Süve taşı : Ekmek pişirmede kullanılan dört köşeli yassı taş Şıldan : Koyun kursağından elde edilen maya Taplama : Bazlamaç Terek : Mutfakta kapların konulduğu yer Teşt : Büyük leğen Tevek : Asma, kabak ve bitkilerin yaprakları Uğra : Yufka açılırken hamurun tahtaya yapışmaması için kullanılan kalın
un Unevi : Yufka açımında kullanılan has unun torbası Yanıç : İçine ıspanak, peynir ya da yumurta konularak sacda pişirilen bir
börek cinsi Yangaç : Çekirdeği çıkarılmış kayısı Zinik : Körpe salatalık
|