Bugün Unutulmuş Olan ve Az Yapılan Yemekler

Malatya Mutfak Kültürü

BUGÜN UNUTULMUŞ OLAN VE AZ YAPILAN YEMEKLER

İLEŞEMEN

Su kuşganada kaynar, biraz düğürcek bulgur atılır. Üzerine elenmiş un katılır. Ayrı bir kapta doğranan soğan, yağda kavrulur. Bu da kuşganaya eklenir ve karıştırılarak pişirilir.

BULGUR HERLESİ

Önce su kaynatılır. Üzerine biraz bulgur konulur. Ayrı bir kapta soğuk suya un dökülür ve kaynayan çorbanın üzerine aktarılır. Piştikten sonra tavada yağla-soğan kavrulup bunun üzerine eklenir, karıştırılır, tuzu atılıp ateşten alınır.

ERGİBAZ

"Fakir Yemeği" olarak da bilinir. Bir tasa su konulur. İçine sarımsak dövülerek katılır ve bu suya ekmek batırılarak da yenir.

GÜL YAPRAĞI

Yoğurda sarımsak dövülerek katılır. İçine ekmek doğranır. Tuzu atılır. Karıştırılıp yenir.

EKMEK TİRİTİ (PAPARA)

Kuşganada aş yağı eritilir. Üzerine de ekmek doğranır. Bu bir iki taşım (dalım) kaynadıktan sonra ocaktan indirilir.

ÇILBIR

Yumurta tabağa kırılır. İçine bir miktar un katılır. Bir tavada da aş yağı eritilir. Önceden hazırlanan malzeme bu tavaya aktarılır ve karıştırılır. Ateşten hemen indirilir. Üzerine yoğurtlu sarımsak dökülerek yenir.

FAKİR KELLESİ

Bol soğan halka halka kesilir. Yağda kavrulur. Soğanın üzerine su ve sarımsak koyularak ateşte kaynatılır. Üzerine ekmek doğranarak yenir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2572 kez gösterilmiştir.