Malatya Mutfak Kültürü
Salatalar Malatya ve çevresinde domates, salatalık, marul yanında çeşitli
otlar kullanılarak da salatalar yapılır. PATATES SALATASI 1 kg. kadar patates suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabukları soyulup küçük
parçalar halinde doğranır. Bunların üzerine 2 baş kuru veya yeşil soğan
doğranır. Ayrıca maydanoz da doğrandıktan sonra, kırmızı biberi, tuzu,
zeytinyağı ilave edilir. İyice karıştırılır. Salatanın üzerine sirke ve limonu
sıkıldıktan sonra yenmeye hazırdır. İstenirse salata zeytin ve maydanozla
süslenebilir. PATİK SALATASI (ÖFELEME) Haşlanmış patatesler soyulur. Ufak ufak doğranır. Doğranmayıp el ile
yoğrulduğu da olur. Üzerine samut otu salamurası doğranır, karıştırılır. Tuzu
toz biberi serpilir. Yenmeye hazır hale gelir. Bunun bir adı da “öfeleme”dir.
SAMUTLU PATİK SALATASI Patates haşlanır, kabuğu soyulur, doğranır. İçine samut otu doğranıp katılır.
Bunun bir adı da “öfeleme”dir. PATATES SALATASI (YUMURTALI-SALÇALI) Patatesler ve yumurtalar haşlanır, soğutulur ve kare şeklinde küçük parçalar
halinde doğranır. Başka bir kapta salçayla zeytinyağı ısıtılır. Baharatı da
üzerine eklenir. Hazırlanan bu sos patateslerin üzerine dökülür. Daha sonra yeşil soğan, maydanoz, dereotu doğranıp dökülür. Tuzu ve limon
suyu da üzerine eklenir. YARPUZ SALATASI Yarpuz otu doğranıp, yıkanır ve süzgüden süzülür. Üzerine soğan doğranır,
eşkin sıkılır, salça katılır ve birlikte karıştırılır. Tuzu atıldıktan sonra
tabaklara konulup servis yapılır. ÇÖKELEK SALATASI Çökelek, yeşil soğan ve dereotundan yapılır. Çökeleğin üzerine yeşil soğanlar
ince ince doğranır. Maydanoz ve dereotu da aynı şekilde doğrandıktan sonra, tuzu
ve kırmızı biberi eklenir ve hep birlikte karıştırılır. PİRPİRİM SALATASI Semizotu (pirpirim), zeytinyağı, limon, 3-4 diş sarımsak ve tuzla yapılır.
Semizotu temizlendikten sonra yıkanır, tabağa konur. Ayrı bir kapta dövülmüş
sarımsak, zeytinyağı ve limon suyuyla iyice karıştırılır ve pirpirimin üzerine
dökülür. Tuzu da atılınca salatamız hazır demektir. DOMATES SALATASI Domatesler bıçakla ufak ufak doğranır. Üzerine salatalık, biber ve maydanoz
da doğranarak beraberce karıştırılır. Zeytinyağı ya da çiçekyağı dökülür. Tuzu,
acı biberi serpilir ve servis yapılır. İstenirse limon da sıkılır. MARUL SALATASI Domatesler ufak ufak doğranır. Ayrıca marul ve maydanoz da kıyılarak
beraberce karıştırılır. Tuzu, toz biberi, zeytinyağı eklenir. Yemeklerin yanı
sıra yeşillik olarak yenir. MERCİMEK SALATASI Yeteri kadar mercimek ayıklandıktan sonra yıkanır. Suda haşlanır ve suyu
süzülür. Üzerine 1 baş kuru soğan ve maydanoz doğranır. Hep birlikte
karıştırılır. Daha sonra yeteri kadar zeytinyağı ve limon suyu dökülür.
|