Malatya Mutfak Kültürü
Malatyada Yetişen Sebze, Meyve ve Yiyecekler
Meyveler Malatya meyve yönünden oldukça zengin bir yöredir. Belli başlıları şunlardır:
Kayısı : Kayısı Malatyalı için yalnız bir meyve değil aynı zamanda
büyük bir gelir kaynağıdır. İsimlenerek kurutulan kayısı ihraç yoluyla
memleketimize büyük ölçüde döviz kaynağı da olmaktadır. Kayısı güneşte
kurutularak kışa hazırlanır. Buna “çir” ya da “ kabuk” adı verilir. Kayısının
pestili, kavurması, tatlısı, reçeli ve son yıllarda ticaret amacıyla lokumu da
yapılmaktadır. Dut : Dut da kayısı gibi Malatya’da çok istifade edilen bir meyvedir.
Dutun yaprağından dut yaprağı köftesi denilen sarma yapılır. Yaşken toplanan duttan pekmez ve pestil yapılır. Kurutulan dut kışın çerez
gibi yenilir, ayrıca kuru dut eltaşında çekilerek toz haline getirilir. Buna da
“pohnut” adı verilir. Bu da kışın yenilir. Kiraz : Malatya’nın her tarafında yetişmekle birlikte bir gelir
kaynağı olarak Yeşilyurt ilçesi ve Gündüzbey kasabasında yetiştirilen kirazın
dalbastı adı verilen cinsi çok lezizdir. Bu da kayısı gibi ihraç ürünleri
arasında yer alır. Kavun : Malatya’da yetiştirilen sarı kavunlar çok lezzetlidir. Kavunun
ham olanına “kelek” ya da “kelah” denilir. Yumurta büyüklüğünde olan ve güzel
kokması sebebiyle “bostan güzeli” denilen kavunlar da vardır. Kavunun alt tarafı
birkaç yöne doğru hafifçe yarılmışsa onun tatlı olduğu söylenir. Eğer kavunun
yüzünde ufak düğürlü, pütürlü bir hal varsa “Bu kavun mıhlı” derler ve kavunun
kötü olduğunu belirtir. Üzüm : Malatya’nın her tarafında yetişmekle birlikte Arapkir’de
yetişenleri çok ünlüdür. Bu meyvelerin yanında Şam şeftalisi adıyla da anılan tüysüz şeftali,
Malatya’nın leziz meyvelerindendir. Ayrıca erik, vişne, ayva, alıç, kızılcık,
elma, armut, karpuz, nar ve incir de Malatya’da yetişen meyvelerdendir.
|