Yuırt Dışında Yürütülecek Tanıtma

I. Uluslararası Atatürk ve Türk Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri

Devlet Çapında İçte ve Dışta Türk Milli Kültürünü Tanıtma İlkeleri

Kemal EKER ( Türkiye )

Yuırt Dışında Yürütülecek Tanıtma

1. Kullanılacak olan firma ve kuruluşlar

a) ABD'de yürütülecek olan faaliyet için GRAY and Company,
b) İngiltere, Almanya Federal Cumhuriyeti, Fransa, Japonya ve Körfez Ülkeleri'nde yürütülecek faaliyetler için International Public-Relations (IPR) Group of Companies kuruluşu,

2. Tanıtma faaliyetinde kullanılacak olan firma ve kuruluş temsilcilerine verilen ön bilgiler

Yukarıda belirtilen firma ve kuruluş temsilcileri, Ankara ve İstanbul'da bulundukları 5-14 Eylül 1983 tarihleri arasında aşağıdaki devlet kuruluşları ve özel sektör üst kuruluşu ile dizi mülakatlar uygulanmıştır:

1) Dışişleri Bakanlığı
2) Maliye Bakanlığı
3) Ticaret Bakanlığı
4) Millî Eğitim Bakanlığı
5) Çalışma Bakanlığı
6) Kültür ve Turizm Bakanlığı
7) Sosyal Güvenlik Bakanlığı
8) Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı
9) DPT Müsteşarlığı
10) Diyanet İşleri Başkanlığı
11) Türkiye Odalar Birliği

Bu kuruluşlarımızla yapılan dizi mülakatlara ek olarak, Grey and Company ve IPR kuruluşunun temsilcileri, Devlet Bakanı Prof. Dr. İlhan Öztrak ve Devlet Bakanı Sermet R. Pasin ile de kendi konularında mülakatlar yapmışlardır.

Mülakatlarda verilen bilgiler

- Dış Politika ve Savunma

Türkiye'nin genel olarak dış politikası
ABD, SSCB, AET, Yunanistan, Bulgaristan İsrail, İslam dünyası, Irak ve İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler.
Türk; Yunan Sorunları (Ege-Kıta sahanlığı)
Kıbrıs sorunu

- Ermeni Sorunu ve Uluslar arası terörizm

Ermeni sorununun tarihî gelişimi, içinde bulunduğumuz durum, ortaya atılan asılsız iddialar, bunlara Türk tarafının cevapları.
Uluslar arası terörizm konusunda Türk hükümetinin tutumu, tavrı, bu konuda uluslararası alanda yapılan çağrılar.

- Ekonomi

Ülkenin iç ekonomik durumu, uygulanmakta olan istikrar tedbirleri
Enflasyonla mücadelede durum
Rezervler ve ödemeler dengesinin durumu
Dış ticaretin içinde bulunduğu durum
OECD, Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşlarla ilişkiler, bunlardan temin edilmiş olan borçların geri ödenmesinde içinde bulunan durum.
Serbest bölgeler konusunda yapılan çalışmalar.
Yabancı sermayenin teşviki.
Yabancı sermaye yatırımları açısından Türk Hükümeti'nin belirlediği öncelikler.
Ekonomik durum, uluslararası ticaret ve yatırım imkânları açısından, Gray and Company ve IPR temsilcileri, ayrıcı 11-13 Eylül 1983 tarihleri arasında İstanbul'da yapılmış olan "Türkiye Forumu: Ticaret ve Yatırım İmkânları" konulu uluslar arası toplantılara da katılmışlar ve bilgi almışlardır.

- Kalkınma Planı

Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın ana ilke ve hedefleri

- Yasal Konular

12 Eylül'e niçin gelindi?
Anayasa
Siyasî Partiler Yasası
Seçim Yasası
Basın Yasası
Adalet hizmetlerinin hızlandırılması için ilgili yasalarda yapılan değişiklikler.
Türkiye'de yargıç bağımsızlığı, Askerî Yargıtay-kuruluş ve işleyişi.
Sıkıyönetim Mahkemeleri
Sıkıyönetim sırasında ele geçirilen silah ve mühimmat.
Sıkıyönetim ilanına sebep olan nedenlerle cezaevlerinde bulunanların sayısı, işledikleri suçlar hakkında bilgi.
Kapatılmış olan işçi sendikaları konfederasyonlarının işledikleri suçlar hakkında bilgi.
Halen mahkemelerde devam etmekte olan davalar, biten ve hükümleri kesinleşmiş olan davalar, idamlar.
Sıkıyönetim ve geleceği.
İşkence iddiaları ve hükümetin tutumu, bu konuda yapılanlar.
İnsan hakları sorunu.

- Yabancı Sermaye Açısından Türkiye'nin Önemli Olan Tabii Kaynakları
Türkiye'nin sahip bulunduğu madenler, yer altı zenginlikleri.

- Ticaret

Dış ticarete ilişkin istatistikler.

- Turizm

Turizmin şimdiki durumu, uluslararası piyasalarında Türkiye'nin yeri 1984 yılı için turizm imkânları, turizm açısından ulaştırma ve konaklama sorunları, turistik yatırımlar için yasal durum ve teşvik tedbirleri.

- Kültür

Uluslararası alanda planlanmış olan kültürel faaliyetlerimiz

- Sosyal konular

İşçi sendikaları, şimdiki durumları.
Göçmen işçiler sorunu, içinde bulunduğumuz durum, Federal Almanya'dan geri dönmek zorunda bırakılanların durumu, böyle bir ihtimalin önlenmesi açısından Türk Hükümeti'nin tutumu ve izlenmekte olan politika, Alman hükümeti ile yapılan temaslar.
Yurda dönen göçmen işçilerin durumu ve işsizlik üzerindeki etkileri.
Okuma yazmanın yaygınlaştırılması için izlenmekte olan politikalar ve bunların sonuçları.

Ülkelere göre yapılacak uyguluma

- Amerika Birleşik Devletleri:

Bu ülkeye yönelik faaliyetlerde göz önünde bulundurulması gereken en önemli konular:
Amerika Birleşik Devletleri'nde baskı unsuru olabilecek güçte bir Türk topluluğunun bulunmaması.
Rum-Ermeni-Yahudi lobilerinin gerektiğinde ayrı ayrı, gerektiğinde bir arada yaptıkları Türkiye aleyhindeki çalışmaları etkisiz bırakma zorunluluğudur.

Dolayısıyla yapılacak faaliyet de, bu lobilerin yöneldiği ve nüfuz ettiği hedef gruplar üzerinde çalışma yapılmasının öncelikle önem taşıması gerektiği düşünülmektedir.

- Japonya:

Bu ülkenin eriştiği gelişmişlik düzeyi ve dünya piyasalarında sağlamış bulunduğu başarı göz önünde tutularak:

Türkiye'nin içine girmiş olduğu ihracat seferberliği
Japonya ile karşılıklı ticaretin arttırılması
Japon sermayesinin Türkiye'ye çekilerek, üçüncü ülkelere yönelik ortak yatırım ve üretim sağlanması
Özellikle Türkiye'nin coğrafî konumu nedeniyle, Ortadoğu Ülkeleri'ne yönelik ticarî, üretim ve ihracat faaliyetlerinde Japonya'nın Türkiye'yi bir merkez olarak kabullenmesini gerçekleştirmek, hususlarını öncelikle amaçlayan, ayrıca Japonya'nın dünya turizmindeki yerini dikkate alarak;
Türkiye'ye Japon turistlerini çekmeyi hedefleyen, Japon işi ve sermaye çevrelerini, turistik açıdan da Japon halkını hedef gruplar kabul eden bir uygulamanın gerçekleştirilmesinde yarar görülmektedir.

- İngiltere:

Bu ülke, gerek kültürel konumu, gerek tarihi, dili, bağlantıları açısından Avrupa Kıtası'nda, Türkiye'nin genel görüntüsü için öncelikle etkilenmesi gerekli bir ülke görünümündedir. Bilindiği kadarıyla "Türk işçileri sorunu" gibi bir konu bu ülkede geçerli değildir. Bununla birlikte, dünyada özgürlüğün "şampiyonluğunu" yapan ve kendisindeki özgürlüklerle övünen bir ülke olması nedeniyle, serbest seçimler, halkoyu, insan hakları, demokrasi, işçi hakları, basın hürriyeti; düşünce hürriyeti gibi temel hak ve hürriyetlerle çok yakından ilgilenmektedir.

Bu ülkede, Türkiye'ye yöneltilen eleştirilere temel alınan bir başka yaklaşım da, "Türkiye'nin batı ailesine ait olduğunu tekrarlaması, bununla birlikte batılı demokrasilerin temel ilkelerine uymaması" fikrine dayanmaktadır.

Bu nedenlerle İngiltere'de yapılacak tanıtma faaliyetleri, ülkede kamuoyunun oluşmasında büyük etki taşıyan basın ve yayın organlarına büyük ağırlık vermelidir. Propaganda açısında büyük hassasiyet taşıyan bu ülkede, bilgi aktarmada paravan bir kuruluş kullanılmalıdır. Böylece, doğrudan doğruya devletten kaynaklanan bilgilerin yapacağı olumsuz etkinin önüne geçilebilecek ve aktarılan hususların inanırlığı artabilecektir.

Ayrıca İngiltere'nin tarihten gelen kültür mirası ve toplumun kültür konularına verdiği ağırlık dikkate alınarak, yapılacak faaliyetlerin merkezinde kültürel çalışmaları, Türkiye'nin Cumhuriyet döneminde gelişmiş olan kültür ürünlerinin tanıtılması bulunmalıdır.

- Fransa:

Türkiye ile Fransa arasındaki hükümetler arası ilişkiler soğuk bir dönemden geçmektedir. Bunun nedeni Fransız Hükümeti'nin Ermeniler'e gösterdiği hayırhah tutumdur.

Fransa'da Türk işçileri bulunmaktadır. Federal Almanya'daki gibi ve o kadar yoğun sorunlarla karşı karşıya bulunmamalarına rağmen, Fransa'da yapılacak faaliyetin ana unsurlarından biri, bu ülkedeki Türkler'i dikkate almak zorundadır.

Hükümetler arası soğukluk dikkate alınarak, yapılacak aydınlatma ve tanıtma faaliyetlerinde, siyasal çevreleri aşan, topluma, toplumdaki baskı gruplarına ulaşmayı hedefleyen bir uygulama yapılmalıdır.

Fransa'daki baskı grupları arasında Türkiye açısından en etkili olanı, Ermeniler olarak görülmektedir. Özellikle basın, yayın, sinema, tiyatro, müzik vb. gibi kültür alanının her kesiminde aktif olan Ermeniler, ulaştırılması gereken mesajlar yönünden bir engel oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla halka ve baskı gruplarına etkili olabilecek mesajların ulaştırılmasında,Türk tarafının da yukarı da yukarıda sayılan alanlara girmesi, Ermeniler'in bu alanlardaki etkinliğini ortadan kaldıracak faaliyetlerde bulunması kaçınılmaz olmaktadır.

Fransa toplumunun genelinde, Ermeniler'in yürütmekte olduğu terör faaliyetleri nedeniyle varolan -küçük de olsa- olumsuz duyguların istismarı, bu duyguların güçlendirilmesi; Ermeniler'in kendi toplumları içinde, şiddet faaliyetlerini tasvip etmeyen, fakat sessiz kalmayı tercih eden kitle içinde çalışma yapılması Fransa'da yürütülecek aydınlatma ve tanıtma faaliyetlerinin başarısına katkıda bulunacaktır.

Fransız toplumunun eski tarihî geçmişi, kültür mirası göz önünde tutularak; bu ülkede yapılan çalışmaların da kültür olayları çevresine inşa edilmesi, bir yandan da Ermeniler'in menfi propagandalarına karşı tarihî gerçekleri, Fransız kaynaklarında yapılan araştırmalara dayanarak, kesintisiz topluma aktarmaya dayalı bir çalışma yürütülmesi ve bu çalışmanın inanılır ve güvenilir olabilmesi için paravan bir kuruluş yaratılması yararlı olacaktır.

- Almanya Federal Cumhuriyeti:

Bu ülkenin, Türkiye'nin aydınlatma ve tanıtma faaliyetlerinde önemi büyüktür. Çünkü;

Yurtdışındaki en büyük Türk topluluğu Almanya'dadır.
Türkiye'yi hedef olan yıkıcı, bölücü, sağ sol akımların yurtdışında en etkili olduğu ülkedir.
Türkler'e karşı bir düşmanlığı bulunduğu ülkedir.
Zararlı akımların Türk topluluğu arasında sürekli çalıştığı bir ülkedir.

Yurtdışında bulunan ve devlet aleyhine faaliyette bulunmamış olan bütün Türkler'in ve Türk kökenlilerin tanıtma ve aydınlatma faaliyetlerinde kullanılmaları gereken kişiler oldukları göz önünde tutularak, Almanya Federal Cumhuriyeti'nde bulunan büyük Türk topluluğu, yalnız bu ülkede değil, bu ülkeden kaynaklanan faaliyetlerle bütün Batı Avrupa'da bir baskı unsuru olarak kullanılma niteliğine sahiptir. Bunun için aydınlatma ve tanıtma faaliyetlerinde, Almanya'da bulunan Türkler'in benliklerini kaybetmeden anavatan ile bağlarını koparmadan bulundukları topluma adapte olmaları, bulundukları çevrede etkinlik kazanmaları, yerel yönetimlere girip görev alarak toplum örgütü içine katılmalarının sağlanması, ülkemizin yürüteceği faaliyetin ana amaçlarından biri olmalıdır.

Almanya'daki Türkler'in toplum örgüsü içinde ve mahallî yönetim organlarında görev almalarının sağlanması için, öncelikle Türk topluluğuna yönelik düşmanlık hislerini ortadan kaldırmayı hedefleyen faaliyetlerde bulunulmalıdır.

Türk toplumunun benlik ve kültürü ile bağlarını koparmadan Alman toplumunu etkileyebilecek bir baskı unsuru olmasının sağlanmasına çalışılmalıdır.

Türk topluluğu arasında sürekli faaliyet gösteren zararlı faaliyetler ile geniş kitlelerin bağlantısını kesmek, zararlı akımlar izole etmek, bu akımları teşhir ederek, Alman yasalarının gerektirdiği işlemlerin yapılmasını sağlamak gereklidir.

Bunların gerçekleştirilebilmesi için;

Türk toplumuna yönelik
Alman Hükümeti'ne yönelik
Alman toplumuna yönelik
Alman baskı gruplarına yönelik
Zararlı akımlara hedef alan
Alman basın ve yayın organlarına yönelik faaliyetlerin başarı sağlayacağı ve yararlı olacağı düşünülmektedir.

- Körfez Ülkeleri:

Türkiye'nin yürüteceği tanıtma faaliyetleri açısından bakıldığında bu ülkeler;

Kalkınmakta olan
Yetişmiş teknik elemanı kıt
Teknoloji açısından geri kalmış
Yetişmiş işgücüne ihtiyacı olan
Bol parasal kaynaklara sahip olan
Din açıdan Türkiye'ye batı dünyasında çok daha yakın ülkeler niteliği taşımaktadırlar.

Bu nedenle, Körfez Ülkeleri'nde uygulanacak politika, Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını gözeten, yetişmiş işgücü ve teknoloji transferi yoluyla ülkeye hem ekonomik çıkar sağlayan hem de gönderilen elemanlar aracılığıyla tanıtmanın yapılmasına imkân veren, yeni Pazar bulmayı ve yeni ürünler satmayı hedefleyen, bol parasal kaynakları Türkiye'ye çekerek burada yatırımlara dönüştürmek ve Türkiye'nin teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerle yapacağı ortak yatırımlara zemin hazırlayan, hükümetlere, siyasal çevrelere, etkin iş ve sermaye çevresine nüfuzu amaçlayan bir politika olmalıdır.

Bu ülkelere uygulanacak politikalarda, tarihten gelen unsurların, din unsurunun, ortak kültürel değerlerin vurgulanması yarar sağlayacaktır.
Ayrıca, bu ülkelere yapılan uygulamada, Arap dünyasının ve İslam gruplaşmasının kendi içindeki ilişkileri de hassasiyetle göz önünde tutulmalıdır.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1446 kez gösterilmiştir.